punkt symetryczny względem płaszczyzny
Ania: Czy zadanie jest rozwiązane prawidłowo?
Wyznacz punkt symetryczny do P (4,−1,6) względem płaszczyzny π:2x−y+3z−7=0
→
n=[2,−1,3] wektor normalny do prstej l
1.Równanie parametryczne prostej l przechodzącej przez punkt P i prostopadłej do płaszczyzny π:
x=4+2t
y=−1+(−1)y
z=6+3t
2. Wstawiamy do równania płaszczyzny:
2(4+2t)−1(−1+(−1)t)+3(6+3t)=0
t=−10/7
3.Współrzędne punktu W(miejsce przecięcia sie prostej l i płaszczyzny)
x=1 1/7
y=3/7
z=1 5/7
4. Srodek odcinka AS (punkt W; obliczenie wpsółrzednych punktu S−szukanego)
P(4,−1,6)−−−−−−−−−−−−−−W(1 1/7; 3/7; 1 5/7)−−−−−−−−−−−S(xs,ys,zs)
WZÓR na środek odcinka (a+c)/2
(4+xs)/2=1 1/7 ⇒xs=−12/7
(−1+ys)/2=3/7 ⇒ys=13/7
(6+zs)/2=1 5/7 ⇒zs=−18/7
26 paź 21:07
Mila:
Wg mnie wszystko dobrze.
26 paź 21:23