Oblicz wartość wyrażenia
Ewa: Oblicz wartość wyrażenia sin8 75 − cos8 75
26 paź 21:07
Mila:
sin
8( 75) − cos
8 (75)=
=(sin
4( 75) − cos
4 (75))*(sin
4( 75) + cos
4 (75))=
=(sin
2(75)−cos
2(75))*(sin
2(75)+cos
2(75))*[(sin
2(75)+cos
2(75))
2−2sin
2(75)*(cos
2(75))]=
=−cos(150)*1*[1−2*(sin(75)*cos(75))
2]=
| | 1 | | √3 | | 1 | |
=−(−cos(30))*(1−2* |
| sin2(150))= |
| *(1− |
| *sin2(30))= |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 1 | | 1 | | 7√3 | |
= |
| *(1− |
| * |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 16 | |
26 paź 22:32
ICSP: a
8 + b
8 = (a
4 − b
4) + 2a
4b
4
26 paź 23:41
Mila:
W ostatniej linijce mam przekłamanie, ma być:
Wydaje mi się, że jest dobrze, 2 razy liczyłam.
26 paź 23:43
ZKS:
Witam wszystkich.

Już chyba wszystko wyjaśnione.
26 paź 23:46
Eta:
Ano tak

( pora spać) sorry za zamieszanie

kasuję .....
26 paź 23:46
Eta:
Miłych snów
26 paź 23:48
ZKS:
Dobrej nocki.
26 paź 23:48