Przekątna prostokąta o długości 4pierwiastki z 3 cm
kdafb: Przekątna prostokąta o długości 4pierwiastki z 3 cm tworzy z jednym z jego boków kąt 30 stopni
oblicz pole i obwód prostokąta.
Proszę o pomoc.
14 lis 14:54
Stte: Zaraz pomogę

juz pisze
14 lis 14:57
Basia:
2a = 4
√3
a = 2
√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2b = 4
√3*
√3
2b = 4*3
b = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P = a*b
Ob=2a+2b
podstaw i policz
14 lis 14:58
kdafb: dasziękuje bardzo Basi ,
ale czy da się to zrobić bez (sin) i ( cosin)?
14 lis 15:00
Basia:
Gimnazjum ?
Da się, ale trzeba rysować. Chwilę potrwa.
14 lis 15:02
kdafb: tak gimnazjum
14 lis 15:03
Stte: I nie zdąrzyłam rozwiązać .
Basia mnie ubiegła
14 lis 15:03
Stte:

na przeciwko zielonego kąta czyli kąta 60 jest
a√32
czyli 6
na przeciwko niebieskiego czyli kąta 30stopni jest 1/2 4
√3 czyli 2
√3
stąd odw= 2*6+ 2*2
√3=12+4
√3
a pole to jest a*b czyli 6*2
√3 czyli 12
√3
14 lis 15:08
Basia:

"doklejamy" do tr.BAD tr.BEA do niego przystający
w tr.EBD wszystkie kąty mają po 60 czyli jest to tr.równoboczny
stąd:
2a = d
2a = 4
√3
a = 2
√3
b jest wysokością tr.EBD
14 lis 15:09
Stte: 6 wyszło stąd:
4√3*√32 = 4*32=6
14 lis 15:10
14 lis 15:10
kdafb: Dziękuje wam bardzo

, już sprawdzałam z odpowiedziami wszystko jest dobrze
14 lis 15:13
Stte: NMZC

Te zadania ze związkami miarowymi są strasznie wdzięczne

Zawsze dobrze wychoodzi

Miłej nauki ^^
14 lis 15:14