Równanie
Kukla: Rozwiąż równiania:
z2=i
26 paź 20:47
26 paź 20:51
Asay: Nie rozumiem Cię Lukas dajesz komuś gotowca, zamiast skupić się na swoich zadaniach.
26 paź 20:52
Kukla: nie rozumiem skąd to się bierze
26 paź 20:56
Kukla: i jest również pod pierwiastkiem?
26 paź 20:58
Lukas:
Masz jakiś problem Asay ? na studiach przerabiam zespolone więc mogę komuś pomóc a Ty może
pilnuj swojego czubka nosa to zrozumiesz !
26 paź 21:02
Kukla: Lukas mógłbyś po kolei pokazać jak to się robi?
26 paź 21:04
Asay: Wiesz w ogóle czym różni się krytyka od hejtu

Widzę, że nie potrafisz przyjąć krytyki.
Co za młodzież.. Brak słów. Tymczasem idę na film. Do widzenia.
26 paź 21:06
jakubs: Lukas to Ty studiujesz ? Miałeś mieć rok przerwy podobno
26 paź 21:06
Lukas:
Już dawno to powinneś/aś uczynić.
Ano studiuję chemię.
26 paź 21:11
jakubs: Oo

Na jakiej uczelni ?
26 paź 21:12
Kukla: Yhm wyjaśni mi to ktoś?
26 paź 21:13
Lukas:
UWr ale i tak maturę R piszę ! Rok w domu to nie byłaby dobra opcja.
26 paź 21:15
jakubs: No to nieźle. Podziwiam osoby, które rozumieją chemie, dla mnie to zawsze była czarna magia
26 paź 21:18
Kukla: Dzieki wielkie za rozwiązanie, ale ja dalej nie wiem skąd to się bierze...
26 paź 21:22
Lukas:
z definicji
(x−y)(x+y)=0
Rozwiąż to
26 paź 21:26
Mila:
z
2=i
z=x+iy, gdzie x,y∊R
(x+iy)
2=i
x
2+2xyi−y
2=i
(x
2−y
2)+2xyi=i porównujemy części Re i Im
x
2−y
2=0 i 2xy=1
| | 1 | | 1 | |
y= |
| * |
| podstawiamy do równania x2−y2=0 |
| | 2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(x2− |
| )*(x2+ |
| )=0 i x∊R⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √2 | | 1 | | √2 | |
x= |
| = |
| lub x=− |
| =− |
| |
| | √2 | | 2 | | √2 | | 2 | |
to
y=... lub y=
27 paź 15:51
Janek191:
Lub tak :
| | π | | π | |
z = i = 0 + i = cos |
| + i sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | π2 + 2π*0 | | π2 + 2π*0 | |
z0 = √1*( cos |
| + i sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
= cos |
| + i sin |
| = |
| + i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | π2 + 2π*1 | | π2 + 2π | | π | | π | |
z1 = cos |
| + i sin |
| = − cos |
| − i sin |
| = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
27 paź 16:16