wielomian
Lukas:
Nie wykonując dzielenia znajdź reszty z dzielenia wielomianu P(x) przez wielomian Q(x)
P(x)=x8−3x3+5x
Q(x)=x2−x−2
Nie chcę rozwiązania tylko wskazówkę ?
Czy muszę te wielomiany przedstawić w postaci iloczynowej ?
26 paź 20:21
Saizou : reszta z dzielenie jest o stopień niższa niż wielomian przez który dzielisz xd
26 paź 20:25
Mila:
1) pierwiastki Q(x),x1,x2
2)P(x1),P(x2)
3) Układ równań dla
R(x)=ax+b
26 paź 20:26
Lukas:
Q(x)=(x+1)(x−2)
I co dalej ?
26 paź 20:29
Mila:
Przecież napisałam, teraz pkt (2).
26 paź 20:32
Lukas:
P(−1)=−1
P(2)=242
26 paź 20:40
magiczny stefan: No to czego Ty jeszcze nie wiesz? Masz już wyliczone niewiadome, układ równań i masz postać
reszty, która wiesz, że jest o 1 stopień niższa niż Q(x), czyli jest postaci liniowej y=ax+b
26 paź 20:47
Mila:
3)
a*(−1)+b=−1
a*2+b=242
26 paź 20:48
Lukas:
W(x)=Q(x)*P(x)+ax+b
W(−1)=... (−1+1)(−1−2)−ax+b
W(2)=......(2+1)(2−2)+2a+b
?
26 paź 21:14
Mila:
Źle to zapisałeś.
P(x)=w(x)*(x+1)*(x−2)+ax+b
P(−1)=−1=w(x)*0+a*(−1)+b
P(2)=242=w(x)*0+2a+b
Nie trzeba tego wszystkiego pisać, bo jak widzisz składnik w(x)*(x+1)*(x−2) zeruje się dlax∊
{−1,2}.
Wiemy przecież, że jeżeli dzielimy przez wielomian drugiego stopnia (Q(x)=x2−x−2), to reszta
będzie stopnia ≤1
Można od razu pisać:R(x)=ax+b
a*(−1)+b=−1
a*2+b=242
26 paź 21:32
Lukas:
Ok, dziękuję spróbuje resztę analogicznie.
26 paź 21:36