Julaniematematyk: W trzecich klasach pewnego gimnazjum jest łącznie 200 uczniów. Spośród nich grupa 36 osób
uprawia sport. Jeśli w skład tej grupy wchodzi 15% chłopców i 20% dziewcząt ogółu ucznów 3
klas to ilu jest w nich chłopców?
Proszę o wyjaśnienie jak rozwiązywać tego typu zadania.
Z góry dziękuję!
26 paź 20:03
David: Xle sformuowane zadanie 0=0
26 paź 20:17
Julaniematematyk: Tak mam napisane na kartce z zadaniami...
26 paź 20:18
Eta:
x−− ilość chłopców w klasach trzecich , x∊N+
200−x −−− ilość dziewcząt w klasach trzecich
0,15*x+0,2*(200−x)=36 /*20
3x−4x= 720−800 ⇒ x= 80 chłopców w klasach trzecich i 120 dziewcząt
to w grupie sportowej jest 0,15*80= 12 chłopców i 24 dziewczyny
26 paź 20:26
Julaniematematyk: Dziękuję!
26 paź 20:29