matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Bea:
Cześć
jak zrobić całkę:
x
2
−1/4
∫
dx,
(x
2
+3/4)
2
przez podstawienie, czy inaczej? a jeśli przez podstawienie to t=x
2
+3/4?
26 paź 19:47
Mila:
3
3
1
x
2
+
−
−
4
4
4
∫
dx=
3
(x
2
+
)
2
4
3
x
2
+
4
1
=∫
dx−∫
dx= do drugiej podstawienie
3
(x
2
+
)
2
4
3
(x
2
+
)
2
4
√
3
√
3
[x=
t, dx=
dt]
2
2
1
√
3
1
=∫
dx−
∫
dt=
3
x
2
+
4
2
3
3
(
t
2
+
)
2
4
4
√
3
1
√
3
16
1
=
∫
dt−
*
∫
dt =
2
3
3
t
2
+
)
4
4
2
9
(t
2
+1)
2
pierwsza będzie z wzoru, druga też z wzoru albo podstawienie: t=tg(u), dt=(tg
2
(u)+1) du
26 paź 20:12
Bea:
dzięki
26 paź 20:19
Mila:
26 paź 20:34