matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Remek:
W jaki sposób to rozwiązać? (2x+1)(4x
2
−2x+1)−(x+1)
3
=1
26 paź 19:43
ICSP:
(2x + 1)
3
− (x+1)
3
= 1 i teraz skorzystaj ze wzoru a
3
− b
3
dla a = 2x + 1 oraz b = x+ 1
26 paź 19:44