Dowodzenie twierdzeń
Malwina: Wykaż, że liczba 7n+2 − 2n+2 + 7n+1 − 2n+1 jest podzielna przez 10
26 paź 19:31
Malwina: Z podobnym zadaniem
Wykaż, że liczba 7n+2 − 2n+2 + 7n − 2n jest podzielna przez 10 nie miałam kłopotów,
ale z tym mam. Proszę o pomoc.
27 paź 12:06
Bogdan:
= 50*7n + 6*7n − 6*2n = 10*5*7n + 6(7n − 2n) =
= 50*7n + 6(7 − 2)(7n−1 + 7n−2*2 + 7n−3*22 + ... + 2n−1) =
= 10*[5*7n + 3(7n−1 + 7n−2*2 + 7n−3*22 + ... + 2n−1)]
Korzystamy tu z zależności:
an − bn = (a − b)(an−1 + an−2b + an−3b2 + ... + bn−1)
27 paź 12:51