procenty
W..: Hrabia marnotrawny przegrał w ciągu miesiaca 50% fortuny odziedziczonej po wuju. W nastepnym
miesiacu przegral 75% tego co zostało. Choć wygrał póżniej 50 tys. dukatów, to został mu tylko
milion. Ile dukatów warta była odziedziczona fortuna?
Proszę o pomoc
14 lis 14:43
W..: Poprawka : Hrabia marnotrawny przegrał w ciągu miesiaca 50% fortuny odziedziczonej po wuju. W
nastepnym
miesiacu przegral 75% tego co zostało. Choć wygrał póżniej 250 tys. dukatów, to został mu
tylko
milion. Ile dukatów warta była odziedziczona fortuna?
Proszę o pomoc
14 lis 14:44
Wilku: x−spadek
0,75*(0,5x)+50 000=1milion
3/8x=950 000
x=950 000* 8/3
14 lis 14:46
....: czyli zostala mu 18 fortuny wiec
18x=950 000
x=7 600 000
14 lis 14:46
Wilku: 0,75*(0,5x)+250 000=1milion
3/8x=750 000
x=750 000* 8/3
14 lis 14:47
....: 18x=750 000
x=6 000 000
14 lis 14:48
....: wilku on dwa razy przegral a ty wyliczyles 3\8 to jest ile przegral zaa drugim razem
14 lis 14:49
Wilku: ok jasne powinno być 1/4 a nie 3/4 nie doczytałem
14 lis 14:51
Matematyk: x−fortuna
przegrał 1/2x
zostało mu 1/2x
przegrał 3/4 tego co mu zostało, czyli 3/8x
4/8x+3/8x=7/8x−tyle stracił, czyli została mu 1/8 fortuny(x)
W 3 miesiącu miał milion, bo wygrał 250000 tysięcy, czyli w drugim miesiącu miał 750000 tysięcy
dukatów.
750000=1/8x
750000*8=1/8x*8
6000000=x
14 lis 14:51