przekształcenia liniowe
Kamcio :): Zadanie jest następujące: wyznacz bazę i wymiar obrazu przekształcenia φ
φ: R4→R3 φ((x,y,z,t))=(x−2y, 3y+3z, x−y+z)
(x−2y, 3y+3z, x−y+z)=(x,0,x)+(−2y,3y,−y)+(0,3z,z)=x(1,0,1)+y(−2,3,−1)+z(0,3,1)
Imφ=Lin{(1,0,1),(−2,3,−1),(0,3,1)}=*= Lin{(1,0,1),(0,3,1)}
nie rozumiem przejścia *
26 paź 18:48
Godzio:
(−2,3,−1) = −2(1,0,1) + (0,3,1) dlatego możemy go pominąć.
26 paź 18:50
Kamcio :): Ale nie musimy? bo w sumie jak tego nie pominiemy to wychodzi inny wymiar
26 paź 18:51
Kamcio :): a okej definicja bazy mi się pomieszała, to w takim razie zawsze muszę sprawdzać czy wektory są
liniowo niezależne ?
26 paź 18:58
Godzio:
Zawsze jeżeli chcesz znaleźć bazę i jej wymiar
26 paź 19:19
Kamcio :): a jeszcze taki przykład, trzeba znaleźć bazę jądra takiego przekształcenia
(x,y,z)→(x+2y−z,0)
wychodzi mi że Kerφ=∅ dobrze to jest ?
26 paź 19:52
Hurwitz: Źle. Dla jądra: z=2y+x czyli jądro to
(x,y,x+2y)=x(1,0,1) + y(0,1,2).
Stad ker = lin{(1,01),(0,1,2)} − dimker =2.
26 paź 20:03
Kamcio :): okej, a obraz wyszedł Imφ=Lin{(1,0),(2,0),(−1,0)}=Lin{(1,0)}
dimlin=1
dobrze ?
26 paź 20:12