| 1 | ||
1) "górny najmniejszy ostrosłupek" ma wysokość | H | |
| 3 |
| 1 | ||
zatem jego objętość stanowi | objętości ostrosłupa wyjściowego | |
| 27 |
| 2 | ||
2) Dwie części licząc od góry tworzą ostrosłup którego wysokość to | H | |
| 3 |
| 8 | ||
zatem jego objętość to | objętości ostrosłupa wyjściowego | |
| 27 |
| 8 | 1 | 7 | ||||
Objętość części środkowej to | − | = | ||||
| 27 | 27 | 27 |
Z podobieństwa w skali k, to objętości w skali k3
Objętości ostrosłupów:
V1, V2= 23*V1= 8V1 , V3=33*V1=27V1
Odcięte części :
I : V1 , II : V2−V1 = 8V1−V1=7V1 , III : V3−V2= 27V1−8V1=19V1
to stosunek objętości tych części jest : 1:7:19 lub 19:7:1
c.n.u