matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne funkcji złożonej
Kasia:
oblicz pochodne funkcji złożonej:
1
1
a)f(x)=(2x
2
−
x −
)
3
2
x
1
1
1
f'(x)=3(2x
2
−
x −x
−
1)
2
* (2x
2
−
x−x
−
1)'=3(2x
2
−
x −x
−
1)
2
2
2
2
1
*(4x−
+x
−
2)
2
Czy jest to dobrze obliczone? Prosiłabym o sprawdzenie
26 paź 18:22