Dany jest nieskończony ciąg geometryczny a_n ={3}/ (p{3}+2)^n . oblicz sume wszy
meg: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny an =√3 / (√3+2)n . "oblicz sume wszystkich
wyrazów tego ciągu.
√3 / (√3+2)n =a1*qn−1
i jak dalej to przekształacać ?
26 paź 17:52
Godzio:
| √3 | | √3 | | 1 | |
| )n = |
| * ( |
| )n − 1 = |
| (√3 + 2 | | √3 + 2 | | √3 + 2 | |
| | 3 − 2√3 | | √3 − 2 | |
= |
| * ( |
| )n − 1 = |
| | 3 − 4 | | 3 − 4 | |
= (2
√3 − 3) * (2 −
√3)
n − 1
26 paź 17:56
meg: skąd wiemy ze q to odwrotnosc ?
26 paź 18:02