matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory Viete'a
kesiak:
uzasadnij, że:
1
1
(x1+x2)
2
−2x1x2
+
=
x
2
x
2
(x1x2)
2
Jeśli równanie ma pierwiastki, oblicz sumę odwrotności kwadratów tych pierwiastków. a)−x
2
+ 10x + 10= 0
1
b)
x
2
+ x − 2 = 0
4
26 paź 17:29