nierównosc
Stte: Jak to rozwiązać alegbraicznie

|x
2+3x+1|≥1
14 lis 14:39
Basia:
|W(x)|≥1 ⇔ W(x)≤−1 lub W(x)≥1
czyli:
x2+3x+1≤−1 lub x2+3x+1≥1
x2+3x+2≤0 lub x2+3x≥0
1.
x2+3x+2 ≤ 0
Δ=9−4*2=1
x1 = −3−12 = −2
x2 = −3+12=−1
x2+3x+2=(x+2)(x+1) ≤ 0 ⇔
[ x+2≥0 i x+1≤0 ] lub [x+2≤0 i x+1≥0] ⇔
[ x≥−2 i x≤1 ] lub [x≤−2 i x≥−1] ⇔
x∊<−2;1>∪∅ ⇔
x∊<−2;1>
−−−−−−−−−−−−−−−−
2.
x2+3x ≥ 0
x(x+3) ≥0 ⇔
[ x≥0 i x+3≥0 ] lub [ x≤0 i x+3≤0 ] ⇔
[ x≥0 i x≥−3 ] lub [ x≤0 i x≤−3 ] ⇔
x≥0 lub x≤−3 ⇔
x∊(−∞;−3>∪<0;+∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zbiorem rozwiązań jest suma zb.rozw. (1) i (2)
odp. x∊ (−∞;−3>∪<−2;1>∪<0;+∞) = (−∞;−3>∪<−2;+∞)
14 lis 14:51
....: x2+3x+1≥1 v x2+3x+1≤−1
x(x+3)≥0 Δ=1
x=0 x= −3 −3+12 −3−12
x∊R\(−3,0) x=−1 x=−2
ostatecznie x ∊(−∞,−3>U<−2,−1>U<0,∞)
14 lis 14:54
Stte: Jupi ^^ Dzięki za rozwiązanie

Teraz już wiem, że zrobiłam dobrze
14 lis 14:56