x
Piotr Panga: podnoszenie obustronne o potege
mam wyrazenie: a+b=2 chce je podniesc do potegi 2, zatem podnosze kazdy wyraz po lewej stronie
i kazdy po prawej stronie osobno?
26 paź 16:47
razor: (a+b)(a+b) = a2+ab+ab+b2 = a2+2ab+b2
26 paź 16:48
Saizou :
a+b=2 /2 pod warunkiem że a+b≥0
(a+b)2=22
26 paź 16:48
razor: czyli będziesz miał
a2+2ab+b2 = 4
26 paź 16:49
ICSP: Jeżeli chcesz podnieść wyrażenie do potęgi drugiej to dostaniesz :
(a+b = 2)
2 , jednak nie ma to większego sensu
26 paź 16:49
Piotr Panga: no nie, chce zrozumuec, to tylko przyklad, podnosze osobno kazdy wyraz do kwadratu czy cala
strone?
26 paź 16:49
Piotr Panga: zalozmy ze mam 2a+7b+12c=5x+8y−91z
26 paź 16:50
Piotr Panga: czyli podnosze kazdy wyraz z obustron osobno, czy cala strone?
26 paź 16:51
Piotr Panga: bedzie (2a)2+(7b)2+(12c)2=(5x)2+(8y)2−(91z)2
czy (2a+7b+12c)2=(5x+8y−91z)2
26 paź 16:55
Piotr Panga: Ktos pomoze?
26 paź 18:22