równanie
madzik: Rozwiąż równanie:
22x+22x−1+22x−2+...=√12*22x−8
26 paź 16:08
Mariusz: Zacznij od wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
Później możesz dokonać podstawienia i będziesz miała(miał) równanie algebraiczne
26 paź 17:19
madzik:
podstawiajac t: t=2
2x
t+t
−1+...=
√12t−8
dobrze działam?
26 paź 18:18
Tadeusz:
−
26 paź 18:22
madzik: Hmm, tylko teraz:
√12t−8=2t
12t−8=4t2
z tego równania wyszło t=1 lub t=2
i dalej podstawiajac pod t wychodzi
x=0 lub x=1/2
jest ok?
26 paź 18:31
Tadeusz:
nie
26 paź 18:43
Tadeusz:
... tak to jest jak nie zapisuje się założeń −
26 paź 18:48
Tadeusz:
... ZAŁOŻENIA DLA WYRAŻENIA POD PIERWIASTKIEM

!
26 paź 19:06
26 paź 19:11
madzik:
26 paź 21:01