równanie
gosciu: witam, mam problem, właściwie nie zadanie do zrobienia. Początkowo przykład wyglądał tak:
| 3 | | 15 | | 7 | |
| + |
| + |
| = 0 |
| 4x − 20 | | 50 − 2x2 | | 6x − 30 | |
po wymnożeniu wszystkiego przez wszystko wychodzi coś takiego:
−92x
3 + 460x
2 + 2300x − 11500 = 0
zakładam, że jest to poprawny wynik, ponieważ wszystkie współczynniki oraz wyraz wolny są
podzielne przez −92, skąd wychodzi:
x
3 − 5x
2 − 25x + 125 = 0
rozwiązuję równanie wielomianowe:
x
2(x − 5) −25(x − 5) = 0
(x − 5)(x
2 − 25) = 0
(x − 5)
2(x + 5) = 0
x
1 = 5 x
2 = −5
I teraz pojawia się mój problem, mianowicie: w odpowiedziach widnieje napis "brak rozwiązań".
Gdzie mogłem się walnąć kiedy wszystkie obliczenia tak ładnie wychodzą?