OBLICZ JAKĄ CZEŚCIĄ TEGO TR ÓJKÓTA JEST POLE TEGO KWADRATU????????
zaza: : bok kwadratu ABCD ma dłógość 16cm. Punkty EiF są środkami boków AB i BC. Oblicz pole trójkąta
DEF. Jaką cześcią pola kwadratu ABCD jest tego trójkątaprosze o pomoc
14 lis 14:33
14 lis 14:37
14 lis 14:38
zaza:
14 lis 18:14
14 lis 18:21
zaza: dzieki
14 lis 18:24
Basia:

AB=BC=CD=AD=16
AE=BE=BF=CF=8
P
EDF = P+{kwadratu}−P
DAE−P{DCF}−P{EBF} =
16
2 −
16*82−
16*82−
8*82=
| 16*16−16*8−16*8 −2*4*8 | | 16(16−1−1−4 | |
| = |
| = 8*10=80 |
| 2 | | 2 | |
| | 10 | | 5 | |
PEDF / Pkwadratu = 8016*16 = |
| = |
| |
| | 2*16 | | 16 | |
P
EDF =
516*P
kwadratu
kaz policzyłeś pole tr. EBF, a nie pole tr.EDF
14 lis 18:33