kombinatoryka
roman: z cyfr ze zbioru X={0,1,2,3} tworzymy wszystkie liczby trzycyfrowe, przy czym cyfry w liczbie
nie mogą się powtarzać. Ile wśród nich jest liczb podzielnych przez 3?
wychodzi mi, że jest 18 takich liczb trzycyfrowych ale nie wiem jak obliczyć, ile jest
podzielnych przez 3 \
w odp ma być 10 liczb podzielnych przez 3
pozdrawiam
26 paź 15:50
roman: halo
26 paź 16:19
Saizou :
wszystkich liczb będzie
d=3*3*2=18
liczba jest podzielna przez 3 kiedy suma jej cyfr jest podzielna przez 3
3+2+1=6
1+2+0=3
czyli będziemy mieć liczby
123
132
213
231
312
321
120
102
201
210
czyli 10 cyfr
26 paź 16:24
roman: dziękuj
26 paź 16:35