matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż wielomian
Arrro:
Rozłóż wielomian na czynniki liniowe. Pomóżcie nie rozumiem tego
w(x)=(4−x
2
)(x+2)−(4−x
2
)(2x−5)
26 paź 15:13
razor:
wyciągamy 4−x
2
przed nawias (4−x
2
)[(x+2)−(2x−5)] = (4−x
2
)(x+2−2x+5) = (4−x
2
)(−x+7) − dokończ
26 paź 15:15