liczby
tyu:

cześć. Mam takie zadanie
Sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc, że x ∊ (1;3)
Ix−8I
Wiem jak to zrobić, bo pokazany jest na yt podobny przykład, ale nie wiem
dlaczego tak to
trzeba zrobić.
W necie to jest wytłumaczone w ten sposób
Zanim opuścisz wartość bezwzględną, musisz rozstrzygnąć czy wyrażenie pod wartością bezwzględną
jest nieujemne czy ujemne. W drugim wypadku, opuszczając wartość bezwzględną, musisz zmienić
znak.
Z wykresu wynika, że f=x−8 dla x ∊ (1;3) ma wartości (−7;−5), czyli ujemne. Ale co z tego
wynika
26 paź 14:53
daras: a jakie jest TO wyrażenie
26 paź 14:59
tyu: Ix−8I
26 paź 15:02
Metis:
26 paź 15:03
Eta:
|x−8| = −( x−8)=−x+8 dla x∊(1,3)
26 paź 15:11
tyu: Dzięki wszystkim, ale nadal nie rozumiem.
26 paź 15:15
Metis: Mi nie musisz dziękować
26 paź 15:18
razor: |x−8| = x−8 dla x ∊ <8, +∞)
|x−8| = −x+8 dla x ∊ (−∞, 8)
przedział (1,3) należy do przedziału (−∞, 8), więc dla x ∊ (1,3): |x−8| = −x+8
26 paź 15:18
tyu: wreszcie
razor zrozumiałem

Dziękuję
26 paź 15:24
daras: ale ja nadal nie rozumiem o co pytałeś
28 paź 21:03