Zadnie pani 'agus' z forum.math.edu.pl
lwg: "Znalazłam taką oto zagadkę:
8809 = 6
7111 = 0
2172 = 0
6666 = 4
1111 = 0
3213 = 0
7662 = 2
9313 = 1
0000 = 4
2222 = 0
3333 = 0
5555 = 0
8193 = 3
8096 = 5
7777 = 0
9999 = 4
7756 = 1
6855 = 3
9881 = 5
5531 = 0
2581 = ?
____________
Ta zagadka była rozwiązywana przez przedszkolaków w ciągu 5−10 minut. Informatycy rozwiązują ją
w ciągu godziny. Ludzie z wyższym wykształceniem...
nikt tyle nie będzie czekał na rozwiązanie...". [1]
[1] agus
26 paź 14:30
Metis: 2...
Chodzi o liczbę "brzuszków" w liczbie...
8809 = 2 brzuszki w ósemce + 2 brzuszki w ósemce + jeden brzuszek + jeden brzuszek...
26 paź 14:33
Metis: A sama zagadka stara jak świat...
26 paź 14:37
lwg: Ładna. Nie traciłem na nią czasu, bo początkowo przypuszczałem, że 'agus' opuściła wiersz.
Pewnie dałbym radę, bo wiedziałem jak każdy starszy, że maluchy musiały zliczać inne elementy.
Dziękuję Ci pierońsko, Panie Metis. Pozdrawiam. Leszek
26 paź 17:00
fx: Pan lwg zaczął się bawić tak trywialnymi zagadnieniami? Dlaczego? Czy rozwiązał już pan
wszystkie problemy współczesnej matematyki?
26 paź 18:34
gaga: 360 : 4,25 =
17 lis 16:34