matura
Piotr Panga: wyznacz najwieksza liczbe m, dla ktorej wartosc wyrazenia x2−mx+2.5 jest nieujemna dla kazdej
liczby rzeczywistej x.
czyli x2−mx+2.5≥0
Δ=m2−10
a dalej nie wiem. :<
26 paź 13:55
Tadeusz:
... dedukuj .... coby dla każdego x∊R była nieujemna ... czyli tylko pod osią albo tylko nad
osią ...
(w tym wypadku nad) a więc Δ<0
26 paź 14:06
J :
...warunek: Δ = 0 ...
26 paź 14:07
J :
....dopuściłbym jednak x
2 − mx + 2.5 = 0 ( nieujemne )...
26 paź 14:08
Piotr Panga: wyszlo mi 3.16
26 paź 14:10
Tadeusz:
masz rację
J Δ≤0 −
26 paź 14:11
J :
m = √10
26 paź 14:12
Piotr Panga: aaa, czyli sa 2 sposoby rozwiazania tego?
26 paź 14:13
J :
..... miałem rację , ale to Ty dobrze napisałeś warunek: Δ ≤ 0 ...
26 paź 14:13
Piotr Panga: bo ja z tamtej Δ policzylem Δ1=40
i policzylem dwie wartosci m.
26 paź 14:14