Potęgi
matematyk: jak dodać do siebie dwie liczby o różnych podstawach i wykładnikach potęgi?
26 paź 13:45
Kacper:
Obliczyć i dodać.
26 paź 13:46
J :
..prosto...np. : 23 + 32 = 8 + 9 = 17..
26 paź 13:47
matematyk: No tak, ale gdybym miał np. takie liczby jak
1232 + 420 = ?
Nie chciało by mi się liczyć 1232
26 paź 14:26
Metis: Sprowadzasz do wspólnej podstawy potęgi...
26 paź 14:28
matematyk: czyli, np:
317 + 921 = 317 + 342 = ? co dalej ?
26 paź 14:30
Metis: Ale w przypadku dodawania nic to raczej nie uprości... Mozna pobawić się jeszcze w wyciąganie
przed nawias...
26 paź 14:31
matematyk: Czyli nie ma jakiegoś uniwersalnego sposobu na dodanie takich wyrażeń?
26 paź 14:32