matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
GD:
x
2
+ log o podst. 4 z 3 = 2x * log o podst. 4 z 3
26 paź 13:29
razor:
x
2
+log
4
3=2x*log
4
3 x
2
−2log
4
3*x+log
4
3 = 0
3
Δ = 4log
2
4
3−4log
4
3 = 4log
4
3(log
4
3−1) = log
4
81(log
4
)
4
3
log
4
jest ujemne, log
4
81 dodatnie, więc Δ jest ujemna, brak rozwiązań
4
26 paź 15:26