matematykaszkolna.pl
Funkcje Zandlor: Zad 14. Podaj liczbę miejsc zerowych funkcji, która każdej dwucyfrowej liczbie naturalnej przyporządkowuje: a) liczbę jej parzystych dzielników. Zad 15. Funkcja f przyporządkowuje każdej dwucyfrowej liczbie naturalnej jej najmniejszy dzielnik rożny od 1. Podaj liczbę argumentów, dla których wartość funkcji jest równa: a) 2 b) 5 c) 7. Proszę o pomoc, nie potrafię tego w ogóle zapisać. Myślę, że bym to zrobił ale mam właśnie problem z zapisem i nie wiem jak zacząć.
26 paź 13:22
Zandlor: W zadaniu 14 to będzie tak: Np f(10) = 2 (bo dwa dzielniki parzyste 2 i 10?) f(11)= 0 (bo nie ma parzystych) f(12)= 4 (bo 2,4,6,12) itd. Tylko jak mam to zapisać, żeby nie musieć tak w kółko pisać każdej liczby?
26 paź 13:31
ICSP: Rozważ liczby parzyste i nieparzyste.
26 paź 13:37
Zandlor: Wiem, przy nie parzystych będzie zawsze 0, bo nie mają parzystego dzielnika. Ogólnie liczb dwucyfrowych bd miał od 10 do 99 czyli 89. Parzystych bd 44 ? Wtedy wychodzi, że nieparzystych jest 45 z czego wynika, że jest 45 miejsc zerowych. Ok. Tylko jak mam to zapisać, żeby to uznali ? I proszę o pomoc z zadaniem 15.
26 paź 13:54
Zandlor: Ponawiam prośbę. Chociaż jakiś początek.
26 paź 14:22
ICSP: Wystarczy, że opiszesz to co napisałeś wyżej. : "Niech a będzie liczbą dwucyfrową. Jeżeli a jest liczbą parzystą to wtedy ... " Zada 15 a) są to liczby parzyste b) są to liczby podzielne przez 5 ale niepodzielne ani przez 2 ani przez 3 c) liczby podzielne przez 7 ale niepodzielnie ani przez 2 ani przez 3 ani przez 5
26 paź 14:28
Zandlor: Dziękuję. emotka
26 paź 14:47