Dwie sieczne przecinające się w punkcie p we wnętrzu koła
Fishu: Sieczne AB i CD przecinają się w punkcie P położonym we wnętrzu koła. Punkt P dzieli cięciwę AB
na odcinki długości 4 dm i 16 dm, a cięciwę cd − na odcinki, których stosunek długości wynosi
1:3. Oblicz długości odcinków PC i PD.
Za pomoc z góry dziękuję
26 paź 13:04
Eta:

Trójkąty ADP i CBP są podobne z cechy( kkk) (dlaczego ?
podaj uzasadnienie .............. ( widzisz z rysunku
x>0
|CP|=x=.... |PD|=3x=.....
26 paź 14:32
Tadeusz:
... a to jeszcze wytłumacz z czego wynika, że AD i BC są równoległe −
26 paź 14:42
Tadeusz:
... narysowałaś −
26 paź 14:45
Fishu: Dzięki wielkie za rysunek i wyjaśnienie

. Tylko coś mi wynik nie wychodzi bo w odpowiedziach
jest, że odcinek IPCI=8{3}/3 ,a odcinek IPDI=8{3}
26 paź 14:45
Tadeusz:
... bo ta proporcja to już taka sobie −
26 paź 14:56
Eta:
O kurczę, sorry .... poprawiam chochlika
x>0
| 16 | | x | | 8 | | 8√3 | |
| = |
| ⇒ 3x2=64 ⇒ x= |
| = |
| |
| 3x | | 4 | | √3 | | 3 | |
Powinieneś/aś .... to zauważyć
26 paź 15:34
Eta:
@
Tadeusza
Nie bądź taki......

mogłeś podać,że : wkradł mi się chochlik ( chociażby z rys. widać
26 paź 15:36
Tadeusz:
... dziś mam "pomroczność świetlistą" −
26 paź 15:41
Fishu: Jesteście super

. Miłego Wieczoru Życzę
26 paź 16:49