prosze o wytlumaczennie
xxxx: rozwiąż algebraicznie i graficznie ukłąd równań
y=x2−4x+6
y=−x2+4x
14 lis 14:18
ak1: Algebraicznie rozwiązuje się układ równań najlepiej metodą podstawiania
y=x2−4x+6
y=−x2+4x podstawiamy za y do 1 równania y z drugiego
−x2+4x=x2−4x+6 obliczamy
−2x2+8x−6=0 /:2
−x2+4x−3=0 liczymy Δ oraz x1 i x2 podstawiamy do równania y=−x2+4x i liczymy y1 i y2
Rozwiązaniem są pary liczb (x1,y1) i (x2,y2) tutaj (1,3) i (3,3)
Graficznie 1. obliczy m. zerowe, wsp. wierzcholka, ekstremum i naszkicowac obie parabole na
jednym rysunku, miejsca przecięcia się ich gałęzi są rozwiązaniem.
14 lis 17:57