matura
Piotr Panga: Wyznacz najwieksza liczbe nalezaca do dziedziny wyrazenia √(5−x2)(x−2).
26 paź 13:04
J :
...najpierw wyznacz dziedzinę...
26 paź 13:10
Piotr Panga: xezbior pusty
i x=/=2
√(5−x2)(x−2)≥0
26 paź 13:15
Piotr Panga: xe{−√5,√5}
26 paź 13:16
Piotr Panga: D=R−{−√5,2,√5}
26 paź 13:17
Kacper:
Źle.
26 paź 13:30
Metis: Liczba podpierwiastkowa większa, równa 0...
26 paź 13:31
Piotr Panga: Napisałem przecież √(5−x2)(x−2)≥0
D=R−{−√5,2,√5}
26 paź 13:34
Metis: A wiesz co to jest liczba podpierwiastkowa ...
Poza tym uzyskujesz nierówność a nie równanie.
26 paź 13:37
Piotr Panga: No to chyba nie wiem, proszę o wskazówki.
26 paź 13:39
Metis: (5−x2)(x−2) ≥ 0
(x−2)(x2−5) ≤ 0
I obliczyć.
26 paź 13:41
Piotr Panga: xe(−∞,−√5>u<2,√5>
26 paź 13:45
J :
....no i teraz wskaż największą liczbę należącą do dziedziny..
26 paź 13:50
Piotr Panga: Dziekuje panowie
26 paź 13:52