potęgi liczb zespolonych
Fifi: Witam, mam problem z zadaniem
(8−4i/3+i)7, operujemy w liczbach zespolonych.
Wiem że takie zdanie można zrobić na dwa sposoby, ale żadnym mi nie wychodzi. 1 spsób to
wykonanie potęgowania na liczniku i mianowniku osobno i później ich podzielenie,a 2 sposób to
wykonanie najpierw dzielenia tej liczby( mnożenie przez sprzężenie) i później działanie
potęgowania.
26 paź 12:44
Kacper:
To pokaż rachunki.
26 paź 12:46
J :
...pokaż obliczenia w drugim sposobie...
26 paź 12:46
Fifi: po pomnożeniu przez sprzężenie otrzymałem:2−6i/3
8−4i−/3+3i*3−3i/3−3i=24−24i−12i+12i2/9−9i+9i−9i2=12−36i/18=2−6i/3, i nie wiem jak dalej
działać
26 paź 13:52