Obliczyć granicę ciągu
Ola: Bardzo proszę o pomoc

! Obliczyć granicę ciągu:
2n−
√4n2−6n+1
√n2+5−n−3
14 lis 14:15
....:
2n−2n√1=0
n√1−n−3=−3
14 lis 14:39
14 lis 15:08
Basia: To nie tak Nikko
+∞ − ∞ to symbol nieoznaczony i wcale nie musi równać się 0
Przykłady:
2n − n = n →+∞
n−2n=−n →−∞
n−n = 0 →0
czyli +∞−∞ może się "równać" i 0, i +∞ i −∞
14 lis 15:17
Nikka: ale ja nie tak to robiłam... symbol nieoznaczony wyjdzie jeśli wyłączę n przed znak pierwiastka
i następnie n przed całe wyrażenie, wyszło mi wtedy ∞*0
pomnożyłam zatem całe wyrażenie przez ułamek o liczniku i mianowniku równym 2n+√4n2−6n+1
14 lis 15:21
Basia:
Pierwsze jest dobrze. I nalży liczyć tak jak piszesz.
Chodziło mi o drugie.
Zaraz to napiszę.
14 lis 15:36
Nikka: drugiego nie liczyłam
14 lis 15:40
Basia:
√n2+5−n−3 =
√n2+5−(n+3) =
| (√n2+5−(n+3))(√n2+5+(n+3)) | |
| = |
| √n2+5+(n+3) | |
| n2+5−(n+3)2 | |
| = |
| n*(√1+5n2+1+3n) | |
| n2+5−n2−6n−9 | |
| = |
| n*(√1+5n2+1+3n) | |
| n(−6−4n) | |
| = |
| n*(√1+5n2+1+3n) | |
wynik masz dobry i pewnie też tak liczyłaś tylko zapisałaś jakoś dziwnie i to mnie zmylło
14 lis 15:45
Basia:
Rzeczywiście to nie Ty.
To zapis kogoś innego.
Czyli pomyliłam się podwójnie.
14 lis 15:48
Ola: Dziewczyny jesteście nieocenione

! Wielkie dzięki za rozwiązania

!
14 lis 16:09
RopSon94: −8
n−1 przez 7
n+1. Trzeba obliczyć granicę ciągu

proszę o pomoc.
20 paź 15:23
arcun4: jak obliczyc taka granice, chetnie krok po kroku
√n2+n−n
18 gru 13:06
Kamila: n2(n−√n2+1)=
29 gru 15:23
Janek191:
| | n2 − ( n2 + 1) | |
an = n2*( n − √n2 + 1) = n2* |
| = |
| | n + √n2 + 1 | |
| | −n2 | | − n | |
= |
| = |
| |
| | n + √n2 + 1 | | 1 + √1 +1n2 | |
więc
lim a
n = −
∞
n→
∞
29 gru 16:39
Radz: (n−√n2+5n) Pomoze mi ktos przy niby prostym przykladzie ?
3 sty 12:03
ZKZ: Rob to przez sprzezenie
| | a2−b2 | |
Trzeba zastosowac wzor a−b= |
| |
| | a+b | |
3 sty 12:08
Radz: Tak zaczalem robic, ale chyba cos pokasztaniłem
3 sty 12:15