pochodna z ilorazu dwumianu i pierwiastka
Koszykarz: Mam problem z policzeniem takiej pochodnej x+2√3−x
f'(x) = (√3−x − (1/2)(x2+)1√3−x) / (√3−x)2
czy ktoś byłby tak miły, żeby zweryfikować czy dobrze to robię i podpowiedzieć co dalej ?
26 paź 12:33
J :
| | √3−x −(x+2)*(−1) | |
f'(x) = |
| = .... i upraszczaj dalej... |
| | 2√3−x*(√3−x)2 | |
26 paź 12:38
Koszykarz: W moim zapisie mam drobny błąd (x2+) to miało być (x+2)
Pytanie: Jak ściągnąłeś do mianownika 2√3−x chyba najpierw musiałbyś wyciągnąć to:
(1/2)*1√3−x przed nawias i potem na dół ?A przecież tam jest odejmowanie tego małego
pierwiastka i tej większej części.
26 paź 12:47
J :
.... tak, pomyliłem się....
26 paź 12:49