Dla jakich m równanie ma pierwiastek dodatni (logarytmy, funkcja wykładnicza)
Michał: Dla jakich m równanie ma pierwiastek dodatni.
log5(x+5)=m
Narysowałem sobie wykres 5m−1=x , ale wynik nie zgadza mi się z wynikiem w odpowiedziach. Ja
otrzymałem m>0 , natomiast w odpowiedziach jest m>1. Proszę o pomoc
26 paź 12:27
Kacper:
5m=x+5
5m−5>0 ⇒5m>5 ⇒ m>1
26 paź 12:32
Michał: Dobra, już mam. Trzeba narysować wykres log5(x+5)=m i z tego odczytać x'y dodatnie
26 paź 12:33
Michał: Albo i tak. Dziękuję bardzo.
26 paź 12:33
Tadeusz:

... to nie jest pierwiastek dodatni
26 paź 12:41
Kacper:
Tadeusz coś nie tak w takim razie z twoim rysunkiem
26 paź 12:44
Tadeusz:
bo to rusunek f(x)=log(x+5)
(nie wiem jak wpisać log5(x+5) do kreatora wykresów
26 paź 12:54
ICSP: Twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu
26 paź 12:55
Tadeusz:

dzięki −
26 paź 13:01