Wielomiany
Ja: Cześć
Przepisuję treść zadania:
"Na rysunku przedstawiono wykres wielomianu w trzeciego stopnia. Największa wartość tego
wielomianu w przedziale <−1; 6> wynosi:
A. 13,5; C. 12,5;
B. 13; D. 12."
Według odpowiedzi z podręcznika ma wyjść A. 13,5.
Nie wiem, jak to na tej stronie narysować, ale na pewno x=0 oraz x=3, przy czym x=3 jest
pierwiastkiem dwukrotnym, a dla x=1 funkcja przyjmuje wartość y=1 i z prawej strony zaczyna
się wykres od góry.
Dla tych, co mają podręcznik do drugiej klasy liceum z "Nowej Ery" (kolor pomarańczowy) >>
zad. 6 str. 68.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
Pozdrawiam
26 paź 12:07
Ja: Nikt nie umie?
26 paź 12:10
ICSP: "ale na pewno x = 0 oraz x = 3" − nie rozumiem tego stwierdzenia.
26 paź 12:16
J :
....wielu umie...
26 paź 12:18
Ja: W sensie, że wielomian przyjmuje wartość 0 dla x=3 i x=0.
Nie mogłam się wysłowić
26 paź 12:20
ICSP: no to proste
w(x) = ax(x−3)
2
oraz w(1) = 1 mamy :
1 = a(−2)
2
Mając wzór możesz zrobić co chcesz.
26 paź 12:23
Ja: Dziękuję bardzo. Nie wiedziałam, jak to zacząć.
Jeszcze raz dzięki!
26 paź 12:25