Nierówność wykładnicza
K: witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tej nierówności krok po kroku

z góry dziękuję !
6
1+x + 6
1−x ≤ 37
Doszłam do momentu, gdy:
6
x * 6
1 + 6
1/6
x ≤ 6
6 + 6
0
czy poprawnie wykonałam to działanie ? co dalej ?
26 paź 11:55
K: w sumie niepotrzebnie rozbijałam chyba to 37, równanie według mnie powinno wyglądać tak:
6x * 6 + 6/6x ≤ 37 ⇒ 6x = k
6k + 6/k ≤ 37/*k
6k2 + 6 ≤ 37k
6k2 + 6 − 37k ≤ 0
no ale delta wychodzi z kosmosu... już nie wiem co robić.
26 paź 12:02
26 paź 12:02
PW: Dobrze, nie trzeba tej sztuczki z 37, a delta jest cacy.
26 paź 12:05
K: Faktycznie, już za długo nad tym siedzę i się miesza... Dziękuję
26 paź 12:08
K: Ok, k1 = 1/6 i k2 = 6, co później z tym robię ?
26 paź 12:10
K: aaa ok, przyrównuję sobie k1 = 6x i k2 = 6x, co mi daje, x = −1 i x = 1, co dalej ?
26 paź 12:13
PW: Jeszcze za wcześnie na iksy, była nierówność dla k, k>0:
6k2 − 37k + 6 ≤ 0.
Obliczyłas miejsca zerowe funkcji kwadratowej po lewej stronie − rysujesz parabolę i wyciągasz
wnioski − jakie musi być k.
Dopiero potem przechodzisz od nierówności dla k do nierówności dla 6x i w konsekwencja dla x.
26 paź 12:23
K:

ok no to będzie wyglądać tak mniej więcej dla k.
26 paź 12:38
K:

iksy będą równe: x = −1 i x = 1 teraz to ma wyglądać tak ?
26 paź 12:41
K: po prostu nie pasuje mi to wszystko do rowiązania które ma się zawierać w {−1,1} według mojej
odpowiedzi. zgłupiałam.
26 paź 12:44
Kacper:
Jak można zgłupieć?
26 paź 12:45
K: według mnie odpowiedzią powinno być {1/6 i 1}...
26 paź 16:13