olo567: Długosc trzech róznych krawędzi prostopadloscianu pozostaja w stosunku 1:2:3. Wiedzac że
objętośc prostopadłościanu wynosi 162cm3.( sześciennych).Oblicz:
a) wymiary prostopadloscianu
b) pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu
c) długośc przekątnej prostopadłościanu
16 paź 21:29
Adamon55: krawędzie to a; 2a i 3a Więc V = a*2a*3a = 6a3
ad a) Z równania 6a3 = 162 mamy a3=27 a=3
Wymiary 3cm; 6cm i 9cm
ad b) P=ab+ac+bc
ad c) Przekątna podstawy z tw Pitagorasa d=√32+62 = √45=3√5
Teraz z tw Pita D = √(3√5)2+92=√126
Powodzenia
17 paź 06:17