roznowartosciowa czy nie
kalisz: f(x)=ln2 x sprawdz czy funkcja jest roznowartosciowa.prosze o pomoc
26 paź 11:48
kalisz: wie ze nie jest ale jak to pokazac
26 paź 11:49
ICSP: z definicji ?
26 paź 11:53
ICSP: zresztą co ja gadam ...
| | 1 | |
f( |
| ) = f(e) ⇒ f nie jest różnowartościowa. |
| | e | |
26 paź 11:55
J :
Niech x
1 ≠ x
2... wystarczy pokazać,że istnieją takie x
1 ≠ x
2,że ln
2x
1 = ln
2x
2
czyli: ln
2x
2 − ln
2x−1 = 0
| | x2 | |
ln2x2 − ln2x1 = (lnx2 + lnx1)(lnx2 − lnx1) = ln(x1*x2)(ln |
| ) ..... a |
| | x1 | |
| | 1 | |
ostatnie wyrazenie jest równe zero np. dla x1 = |
| i x2 = 2 |
| | 2 | |
26 paź 12:01