Oblicz objętość ostrosłupa
Agatii: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2 cm a krawędź boczna jest
nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
26 paź 11:27
dero2005:

a = 2
H = 4
26 paź 12:15
Agatii: dziękuję
26 paź 13:29
Agatii: A czy we wzorze na objetość ostrosłupa pod kreską ułamkową na pewno ma być 12? Bo podstawiałam
dane do innego wzoru i chyba mi się coś nie zgadza.
26 paź 14:08
dero2005:
| | Pp*H | |
V = |
| . → wzór na objętość |
| | 3 | |
26 paź 18:11