| 1 | sinα | |||
Uprość wyrażenie: x = | + | |||
| tgα | 1+cosα |
| 1 | cosα | ||
= ctgα = | |||
| tgα | sinα |
| cosα | sinα | |||
x = | + | = | ||
| sinα | 1+cosα |
| cosα(1+cosα)+sinα*sinα | |
= | |
| sinα(1+cosα) |
| cosα+cos2α+sin2α | |
| sinα(1+cosα) |
| 1+cosα | 1 | |||
x = | = | |||
| sinα(1+cosα) | sinα |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| cosα | sinα | cosα(1+cosα)+sin2α | ||||
= | + | = | =
| |||
| sinα | 1+cosα | sinα(1+cosα) |
| cosα+cos2+sin2α | cosα+1 | 1 | |||
= | = | ||||
| sinα(1+cosα) | sinα(1+cosα) | sinα |