Określ liczbę rozwiązań
olciuszek: Określ liczbę rozwiązań podanego równania w zależności od parametru m.
a) x3 + (1−m2)x − m=0
b) x3 + (1−m)x2 − m2=0
26 paź 10:17
===:
studia?
26 paź 10:28
olciuszek: Nie, 2 liceum
26 paź 10:28
===:
... ciekawe zadanka −
26 paź 10:44
ICSP: Wskazówka do a) : Zauważ, ze x = m jet pierwiastkiem
26 paź 10:46
===:

b)
x
2(x+1−m)=m
2
Wiemy, że pierwiastkiem podwójnym dla f(x)=x
2(x+1−m) jest x
1=0
Znak pierwiastka g(x)=x+1−m x
2>0 dla 1−m<0 czyli dla m>1
x
2<0 dla 1−m>0 czyli dla m<1
x
2=x
1 dla m=1
Teraz rozpatrujesz:
dla m=1 masz x
3=m
2 i jeden pierwiastek
26 paź 11:04
olciuszek: x3 + (1−m2)x − m=0
(x
2 + mx +1)(x−m)=0
Δ= m
2− 4(1*1)
Δ= m
2−4
Dla Δ>0
m
2−4>0
m∊(−
∞;−2 ∪2;+
∞) 3 rozwiązania
Dla Δ=0
m
2−4>0
m= 2⋀ m=−2 2 rozwiązania
Dla Δ<0
m
2−4>0
m∊(−2:2) − 1 rozwiązanie
Dla m= 1 lub −1 1 rozwiązanie
Tak?
26 paź 11:05
===:

dla m>1 x
2>0 pierwiastek ten jest na prawo od x
1=0
Wykres może wyglądać tak
"Tniemy" go stała m
2 (pamiętamy, że w tym przedziale m>0)
Jeden pierwiastek
26 paź 11:12
ICSP: Wynik poprawny, ale rozwiązaniu brakuje rozpatrzenia przypadku gdy m jest pierwiastkiem funkcji
kwadratowej. Oczywiście widać, ze to nie zajdzie, ale należy zwrócić na ten fakt uwagę
26 paź 11:15
ICSP: Już nie mówię o kopiowaniu nierówności m
2 − 4 > 0
26 paź 11:16
olciuszek: No tak

Dzięki
26 paź 11:19