HELP
xxxx: wyznacz wspołczynnik b wiedząc że funkcja f ma dokladnie jedno miejsce zerowe
f=x2+bx+4
14 lis 14:02
....: Δ=0
b2−16=0
b=4 vb=−4
14 lis 14:09
Wilku: aby f kwadratowa miało jedno n=miejsce delta=o
b2−4*1*4=0
b2=16
b=4
14 lis 14:09
Wilku: aby f kwadratowa miało jedno n=miejsce delta=o
b2−4*1*4=0
b2=16
b=4
14 lis 14:09
Nikka: Jeśli funkcja ma dokładnie jedno miejsce zerowe to pierwiastek wyraża się wzorem
f(x
o) = 0
| | b | | b | |
(− |
| )2 + b *(− |
| ) + 4 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
−b
2 + 16 = 0
b
2 −16 = 0
b=4 lub b= −4
14 lis 14:11
14 lis 14:17
Nikka: masz dwa sposoby

Sposób Wilka jest zdecydowanie prostszy, ja to 'lubię' sobie czasem komplikować życie
14 lis 14:19
xxxx: hehe

jeszcze raz dziękuje
14 lis 14:24
xxxx: a mam pytanie czy moglabys mi jeszcze pomoc w jednym zadaniu?
14 lis 14:25
Nikka: jeśli tylko będę umiała
14 lis 14:26
xxxx: rozwiąż algebraicznie i graficznie ukłąd równań
y=x2−4x+6
y=−x2+4x
tzn zebys mi tylko wytlumaczyla mniej wiecej boo ja z matematyki nie jestem dobra:(
14 lis 14:29
Nikka: Algebraicznie:
y = x2 − 4x + 6
y = −x2 + 4x
y = −x2 + 4x
−x2 + 4x = x2 − 4x + 6
y = −x2 + 4x
−2x2 + 8x − 6 = 0 /*(−1)
y = −x2 + 4x
2x2 − 8x + 6 = 0
Δ=16
x=1 lub x=3
Rozwiązaniem układu równań są dwie pary liczb:
x=1
y=3
lub
x=3
y=3
14 lis 14:37
xxxx: aaaah dzięki za pomoc

14 lis 14:43
Nikka:
14 lis 14:47
xxxx: ojj

jeszcze raz bardzo baardzo dziękuje

14 lis 14:47
Nikka: i graficznie
na czerwono wykres y = −x2 + 4x (miejsca zerowe to x=0 i x=4, a<0 − ramiona paraboli
skierowane do dołu)
na zielono wykres y= x2 − 4x + 6 ( a>0 i Δ<0, ramiona paraboli skierowane do góry bo a>0,
nie ma pierwiastków, więc wykres leży na osią OX)
rozwiązaniem graficznym są dwa punkty przecięcia się wykresów : (1,3) i (3,3)
14 lis 14:50
xxxx: hehe teeraz juz rozumiem dzieekuje
14 lis 14:54
xxxx: aa jednak nie rozumiem

:(
dlaczego taaam jest y=3 i x=3
14 lis 15:05
Nikka: przeanalizuj na spokojnie
wyszło x=1 lub x=3
podstawiasz najpierw jeden x pod y=−x2 + 4x potem drugi
jak x=1 to y=3
jak x=3 to y=3
14 lis 15:10
xxxx: aaaaaaa juz wiem aaah nie pomyslalam
teeraz juzz wiem


dzieki
14 lis 15:16