Dany jest wielomian W(x) = x^4 - 3x^2 + 5
FHA: Dany jest wielomian W(x) = x
4 − 3x
2 + 5. Wyznacz reszte nie wykonując dzielenia wielomianu
przez wielomian (x−2)*(x+3)(x−1). Jak się za to zabrać ?
26 paź 01:02
ICSP: w(2) = ?
w(−3) = ?
w(1) = ?
W(x) = Q(x) * (x−2)(x+3)(x−1) + ax2 + bx + c
Dla x = 2 , x = −3 , x = 1 dostaniesz :
w(2) = Q(x) * 0 + 4a + b + c
w(−3) = Q(x) * 0 + 9a − 3b + c
w(1) = Q(x) * 0 + a + b + c
i ostatecznie :
4a + b + c = w(2)
9a − 3b + c = w(−3)
a + b + c = w(1)
26 paź 01:06
FHA: ICSP, powiedz mi tylko skąd się to bierze
ax
+bx+c

, wylecialo mi z głowy
26 paź 01:07
ICSP: Reszta jest maksymalnie o stopień niższa od wielomianu przez który dzielimy.
Skoro dzielimy przez wielomian stopnia III to reszta będzie maksymalnie stopnia II.
26 paź 01:08
FHA: Zerowego
26 paź 01:12
Eta:

Dobrej nocki
26 paź 01:24
ICSP: Dziękuję i nawzajem
26 paź 01:25