Wielomian
Lukas:
Jak rozwiązać takie równanie
z6=(1−i)12
podstawienie z3=t nic mi nie daję.
25 paź 23:43
razor: (1−i)2 = −2i
z6 = (−2i)6
z6 = (2i)6
z6 − (2i)6 = 0
(z3−(2i)3)(z3+(2i)3) = 0
dokończ
25 paź 23:48
Lukas: Dokończyć dokończę, tylko wyjaśni mi skąd masz taką postać ?
25 paź 23:49
razor: tzn.?
25 paź 23:49
Lukas:
z6=(1−i)12 ?
25 paź 23:54
razor: z6 = [(1−i)2]6 = (−2i)6
działania na potęgach...
25 paź 23:55
mto: wzór skróconego mnożenia na (1−i)2 i redukują się jedynki
25 paź 23:57
Lukas:
Dziękuję razor
26 paź 00:00
razor: drugi sposób który przydaje się jak ciężko jest skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia
z
6 = (2i)
6
wyznaczasz 6 pierwiastków 6 stopnia z jedynki, po czym rozwiązujesz 6 równań
26 paź 00:04