funkcje
zadanie: Zbadac istnienie granic (x→0 i y→0)
Niech y
2=a (x→0 i a→0)
niech x=rcosα oraz a=rsinα (r→0
+)
| | rcosαrsinα | |
lim |
| =lim cosαsinα granica nie istnieje (zalezy od α) |
| | r2cos2α+r2sin2α | |
2) (x→2 i y→0)
(w granicy jest od lewej x→2 potem y→0; w drugiej linijce na odwrot)
| | sin(xy2) | | 1 | | 1 | |
lim (lim |
| )=lim |
| = |
| =∞ |
| | y2+(x−2)2 | | (x−2)2 | | 0 | |
| | sin(xy2) | | sin2y2 | | sin2y2 | |
lim (lim |
| )=lim |
| =2*lim |
| =2*1=2 |
| | y2+(x−2)2 | | y2 | | 2y2 | |
granice iterowane sa rozne wiec granica funkcji wyjsciowej nie istnieje
3) (x→0 i y→0)
| | sin(x4+y4) | | |sin(x4+y4)| | | |(x4+y4)| | |
0≤| |
| |= |
| ≤ |
| ≤ |
| | x2+y2 | | x2+y2 | | x2+y2 | |
| |x|4+|y|4 | | x2 | | y2 | |
| =x2 |
| +y2 |
| =(x2+y2)→0 |
| x2+y2 | | x2+y2 | | x2+y2 | |
granica funkcji jest rowna 0 (na mocy tw. o trzech funkcjach)
dobrze?
25 paź 23:42
mto: 1) nie istnieje bo równa się na końcu sin*cos, wystarczy dobrać współrzędne tak aby x=y i i
zbadać funkcję w f(0,y) , lub f(x,0) i widać że granice są różne
25 paź 23:44
zadanie: ale bez tego tez jest dobrze?
25 paź 23:46
mto: w 2 można jeszcze z tw analogicznego do tw o 3 ciągach widzisz to ?
25 paź 23:47
mto: a co byś powiedział o takim zadaniu : [ apropos 1) ]
25 paź 23:49
mto: aha i 3,dlaczego szacujesz sinusa przez x i y w 4 potędze a nie prze 1 ?
25 paź 23:51
zadanie: 23:49
sprobowalbym zastosowac wspolrzedne biegunowe
23:51
korzystam z nierownosci |sint|≤|t|
26 paź 00:00
zadanie: a jakby to 2 wygladalo z tego twierdzenia?
26 paź 00:01
mto: no właśnie jak dla tw o 3 funkcjach tylko sinus przez jedynkę, ale pomocniejsze będzie
zastosować podstawienie pod x i y osobno wartosci i sprawdzenie że pędzi do różnych granic
26 paź 00:06
mto: a skąd masz to ograniczenie |sint|≤|t| sorki nie pamiętam tego
26 paź 00:06
zadanie: z ksiazki
26 paź 00:08
mto:

no to spoko

fajnie jak byś tytuł podał, pamiętam że przy pochodnych było takie dowodzenia
ale dla dużych wartości |sin(x)|≤|x|
26 paź 00:15