zaddd
Wera: zbiorem wartosci funkcji y= − 2 x2 + 12x + 1 jest : (−nieskonczonosci , 19> ...
mam pytanie dlaczego tak jest ?
14 lis 14:01
Basia:
Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli
xw = −b2a
yw = −Δ4a
naszkicuj tę parabolę; ramiona są skierowane w dół bo a=−2 < 0
największa wartość to yw
czyli zbiór wartości to (−∞;yw>
14 lis 14:05
Wera: ale ten y
w wyjdzie dziwny .....
14 lis 14:10
Wera: ale ten y
w wyjdzie dziwny .....
14 lis 14:10
14 lis 14:13
Wera: aha... bo ja brałam
√152 pod pierwiastek

... i dlatego
14 lis 14:16
Nikka: Basia napisała Ci wzór, do obliczenia yw potrzebujemy Δ
14 lis 14:17
del: yw wychodzi 19
Δ= 152
14 lis 14:18