Zbieżność jednostajna ciągów funkc.
Kaś: Mam zbadać zbieżność jednostajną ciągu funkcyjnego
| | 2nx | |
fn(x)= |
| dla x∊[−1,1] |
| | 1+n2x2 | |
Funkcja graniczna to f(x)=0.
Wystarczy, że dobiorę sobie ciąg x
n=1/n∊[−1,1] i pokażę, że dla ε=1
|f
n(1/n)−0|<1 2<1 dla dowolnego n∊N i wyjdzie mi sprzeczność, więc ciąg funkc. nie jest
zbieżny jednostajnie?
A na przedziale x>1 ciąg funkcyjny będzie zbieżny jednostajnie, ponieważ zbadam sobie pochodną
i wyjdzie mi, że dla x>1 pochodna jest zawsze ujemna więc funkcja f
n jest malejąca więc
największą wartość przyjmuje dla x=1
+. I jak znajdę supremum po x>1, które wynosi lim x−−>1
+
| | 2n | |
czyli dokładnie |
| co dąży do 0 dla n−−>∞ więc ciąg funkcyjny będzie zbieżny |
| | 1+n2 | |
jednostajnie?
Przepraszam za taki potok słów, ale ciężko to opisać
b.: Ale o co właściwie pytasz?

Wszystko jest dobrze.
Jedyne co mógłbym dodać, to ,,pochodna jest zawsze ujemna więc funkcja fn jest malejąca więc
największą wartość przyjmuje dla x=1
+'' −− to prawda, ale chodzi nam w zasadzie o |f
n|, a
nie f
n, więc istotne jest też, że f
n ≥ 0, więc |f
n| = f
n.
Kaś: Tak, chciałam spytać się, czy wszystko jest dobrze, bo już tyle godzin siedzę przy książkach,
że zaczyna mi się w głowie mieszać... w każdym razie dzięki za potwierdzenie