matematykaszkolna.pl
Zbieżność jednostajna ciągów funkc. Kaś: Mam zbadać zbieżność jednostajną ciągu funkcyjnego
 2nx 
fn(x)=

dla x∊[−1,1]
 1+n2x2 
Funkcja graniczna to f(x)=0. Wystarczy, że dobiorę sobie ciąg xn=1/n∊[−1,1] i pokażę, że dla ε=1 |fn(1/n)−0|<1 2<1 dla dowolnego n∊N i wyjdzie mi sprzeczność, więc ciąg funkc. nie jest zbieżny jednostajnie? A na przedziale x>1 ciąg funkcyjny będzie zbieżny jednostajnie, ponieważ zbadam sobie pochodną i wyjdzie mi, że dla x>1 pochodna jest zawsze ujemna więc funkcja fn jest malejąca więc największą wartość przyjmuje dla x=1+. I jak znajdę supremum po x>1, które wynosi lim x−−>1+
 2n 
czyli dokładnie

co dąży do 0 dla n−−> więc ciąg funkcyjny będzie zbieżny
 1+n2 
jednostajnie? Przepraszam za taki potok słów, ale ciężko to opisać emotka
25 paź 23:42
b.: Ale o co właściwie pytasz? emotka Wszystko jest dobrze. Jedyne co mógłbym dodać, to ,,pochodna jest zawsze ujemna więc funkcja fn jest malejąca więc największą wartość przyjmuje dla x=1+'' −− to prawda, ale chodzi nam w zasadzie o |fn|, a nie fn, więc istotne jest też, że fn ≥ 0, więc |fn| = fn.
26 paź 00:13
Kaś: Tak, chciałam spytać się, czy wszystko jest dobrze, bo już tyle godzin siedzę przy książkach, że zaczyna mi się w głowie mieszać... w każdym razie dzięki za potwierdzenie emotka
26 paź 00:19