R. różniczkowe
Mat: Równanie
Jak doprowadzić poniższe równanie do równania jednorodnego?
tzn z takiego
p(x)*y' + g(x)*y=r(x)
na
p(x)*y'+g(x)y=0
(2ey −x)y'=1
nie wiem co zrobić z tym y−kiem w potędzie
pigor: ... , np. tak : zamienię sobie y'=
dydx na x' =
dxdy
(2ey−x)y' =1 ⇒ (2e
y−x)
dydx = 1 /*
dxdy ⇒
⇔ 2e
y−x =
dxdy ⇒ (*) [c[
dxdy+x = 2e
y] i teraz masz
równanie jednorodne
dxdy+x=0 /*dy ⇒ dx=−xdy ⇔
dxx= −dy ⇒
∫
dxx = −∫dy ⇔ lnx =−y+c ⇒ x= e
−x+c ⇒ (**)
x=C(y)e−x
to może teraz sam(a)

masz uzmiennioną funkcję x=f(y) , no to
różniczkuj (**) czyli x'= ... po y ku i podstawiaj do (*)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
chyba, ze nie chcesz uzmienniać stałej tylko metoda przewidywania