Dana jest funkcja f: R^{2} -> R, f(x,y) = u{y+5}{|x|+2} i zbiór A= (-2,4)x{-4}.
remek: Dana jest funkcja f: R2 −> R, f(x,y) = y+5|x|+2 i zbiór A= (−2,4)x{−4}.
Czy funkcja jest na? Wyznaczyć f(A). Naszkocować f−1(<−1,1))
Ta funkcja to −> w liczniku (y+5), w mianowniku (|x|+2) jakby ktoś nie mógł odczytać.
Mam kolos w czwartek, mógłby ktoś zrobić, albo mnie nakierować jak to zrobić?
25 paź 22:09
mto: czy funkcja jest na, czyli czy wszystkie elementy zawierające się w zbiorze wartości są
osiągane,
wyznaczyć f(A) czyli wyznaczyć zbiór wartości dla podanych elementów,
naszkicować przeciwobraz dla punktu [ jak mniemam] <−1,1>
teraz jaśniej ?
25 paź 23:04
remek: no i właśnie co do tego f(A) to wyszło mi, po podstawieniu, wykres funkcji 1|x|+2 i z
wykresu + podstawieniu wartości wyszło, że dla −2 funkcja wynosi 14, a dla 4 16.
Czyli obraz wychodzi (16; 14) ?
26 paź 00:13
remek: Bo generalnie zapisałem funkcję jako f(x;−4) i to wyszło 1|x|+2
26 paź 00:14
remek: Pomoże ktoś?
26 paź 12:26